Články
Plíseň na nohou (mykóza)
Sesbírané typy na téma, jak na plíseň na nohou. Logicky zní rada, choďte boso, ale neohrozím tímto neduhem doma své blízké? Nemám takovou zkušenost. I když si mí příbuzní obují stejné nazouváky jako já, nechytí to ode mě. Člověk pro to musí mít asi predispozice.
Co se zbytky?
Moje poznámky k efektivnímu hospodaření s jídlem. Možná někomu příjdou vhod...
Co s jetým rohlíkem?
- Obalit ve vajíčku. Vjíčko rozkvedlat se solí v hlubokém talíři. Gumové a tvrdší rohlíky podelně rozříznout a pak ještě přepůlit pro lepší manipulaci. Odřezanou stranou namočit do vajíčka a pak hodit na pánvičku se sádlem/olejem/máslem a osmažit. Během smažení zkoušíme jestli už změkly. Jak jsou měkké sebereme a dáme další namočený rohlík. Podává se teplé. Ale dají se jíst i po vychladnutí.
+ zlikviduje se tím i větší množství rohlíku, které se sní na počkání
+ malá spotřeba vajec
- moc se toho sní. Touto úpravou sníte klidně 5 rohlíku na posezení.
- Knedlík - staré rohlíky, housky, ale třeba zbytky brambor, nebo rýže s úspěchem schová houskový knedlík. Stačí přidat mouku, vajico, tekutinu (voda, mleko,...), sůl a nějaké breberky na vykynutí (droždí, kvásek, dom.kefír,kyšku,...). Z husteho testa vytvarova sisky. nechat nakynout a pak hodit do vrouci osolene vody a povarit cca 20min v zavislosti na velikosti sisek. Nakonec nakrajet.
- Chleba - chleba je to same co knedlik, akorad se peče a nevaří O:) Takže viz. knedlík.
Co s jetým banánem?
- Banánový koktejl - hodit do mixeru, zalit mlíkem a rozimxovat. Banán je dost sladký, takže netřeba dál sladit.
- Kefírová buchta ? - https://www.toprecepty.cz/recept/56615-kefirovka-s-bananem-a-cokoladou/
Co se zbytky brambor?
Zůstanou-li uvařené brambory po obědě, dájí se zrecyklovat mnoha způsoby.
- Bramborový knedlíčky - vychladlé uvařené brambory rozmačkáme a zaděláme do těsta (mouka+vejce+sůl). Z těsta vytvarujeme kuličky, které hodíme buď do mrazničky pro budoucí použití, nebo do vroucí vody k okamžité spotřebě. Knedlíčky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu.
- Vaječina - uvařené brambory se nakrájí na menší kousky a přihodí se do omelety.
- Bramborový salát - vychladlé brambory se nakrájí na drobné kostky, nebo protlačí přes mřížku. Přidají se na kostičky nakrájené kyselé okurky, vařená mrkev, hrášek a další zelenina, kdo má co rád. Salát se promíchá s majonezou, tatarkou, nebo bílým jogurtem.
Co se zbylým masem?
- Oschlé uvařené maso hovězí, vepřové, ale i kuřecí - se dá prohnat mixérem. Vznikne tak masová moučka, která se dá dochutit (mě stačí sůl) a plnit s ní knedlíčky, vareníky (taštičky z bramborového těsta), pirožky (kynuté těsto). Vareníky se vaří podobně jako bramorové knedlíčky. Pirožky se pečou v troubě cca 20min na 200°C.
- Mokré maso např. guláš - dáme do čistých skleniček a zavaříme. Opatříme etiketou s datem! A po vychladnutí strčíme do ledničky, kde to na nás počká jako šikovná minutka, až na to dostaneme zase chuť.
- Ryby - zbytky masa z ryb i spolu s výpekem z pečení dám do pomazankového másla a promíchám. A výtečná rybí pomazánka je na světě.
Špatné zkušenosti s nev-dama.cz
Začátkem roku 2016 jsme se vydali do Alp na lyžovačku. Byla to jedna z našich nejdražších dovolených a tak jsme se těšili, že si parádně odpočineme v nadstandardu. Nejsem žádná zhýčkaná padavka. Jsem zvykla spát ve stanu, v krmelci nebo na pryčnách. Ale tak rozbitá, jak v ubytování zařízeném nev-damou jsem se ještě neprobudila. A to měla nev-dama zařídit jen ubytování a skipas!
Společenské hry pro děti
Double - máme, dobré, ale po čase děcka omrzelo. Ale vytahujeme na procvičování angličtiny. Hráli jsme i se španělským slovníkem. Takže se dá všelijak oživovat.
Dáma - u dcerky (6let) nejoblíbenější hra, nechápu
Piškvorky na 3 s kamenama - rychlovka která je vždy po ruce. Jednoduchá, že jde hrát od 4let přitom zábavná. Trénuje logiku, strategii, postřeh, prostrovou orientaci. Více zde
Ještěrky - půjčeno zaujalo, děcka se bavili ani ne tak samotnou hrou jako sestavování různých mutantů
Flamme rouge - skvělá hra. Takové strategické člověče. Nejvíc si ji zamiloval synátor (4roky) a naučil se na ní počítat :o Zábavna a napínavá pro děcka i dospělé. A pravidla jsou při tom celkem jednoduchá.
Na drátě - příjemná karetní hra. Děti baví.
Příšerky ze skříně - příjemná veselá hra, ale děcka z ní mám pocit už vyrostly.
Kartografové - pro děti spíš 7+, ale menší se také snaží. Strategická, logická, poziční, prostorová orientace, počty, plánování, to všechno si děcka parádně procvičí.
Mikádo - zdánlivě primitivní hra, ale parádně trénuje jemnou motoriku, koncentraci a v neposeldní řadě nasobení a sčítání a substituci, když převádíme na konci získané špejle na body.
Ubongo - nejdřív nadchlo, ale po čase začalo nudit. Někteří se v něm vycvičili tak, že nemají soupeře a tak se rozjeli nůžky úrovně hráču, tak si už spolu moc nezahrají. Ale několikrát do roka jí vytáhnem, ale musí být dlouhá pauza. Jinak pěkně procvičuje prostorvou orientaci a rovněž násobení a sčítaní při konečné sumarizaci bodů.
Co s přebytky
Co s přebytky cuket?
- Cuketové tcaciky (salát s koprem) - cuketu nastrouháme, vymačkáme, přidáme jogurt, kopr, sůl a promícháme. Kopr může být sušený, čerstvý, nebo i sterilizovaný. Podáváme vychlazené z ledničky.
- Grilovaná cuketa - nakrájíme na kolečka, u starších vybereme peck. Potřeme olejem se solí a pepřem a dame grilovat.
- Privarok
- Bramboráky
- Dyňová polévka - cuketou v pohodě nahradím činastavím dýni a naopak. Však po slovensky je to všechno tekvica :)
Co s přebytky rajčat?
Zavařit ve vlastní šťávě a vytvořit si tak "konzervu" na celý rok: Rozkrojit na čtvrtky a klidně i se šlupkou namačkat do sklenek. Zavíčkovat a dát do trouby minimálně na 30min a 80°C.
Můžeme vylepšovat například spařením a oloupáním, před napěchováním do sklenek. Nebo přidat bylinky (bazalka, česnek, tymián, čili). Zdoj zde.
Co s přebytky vajec?
Když se slepky na jaře roznesou, člověk neví co s desiti vejci denně. Marně jsem hledala nějaké recepty typu - dejte tam 10, 12 vajec. Všechny končily u 4 vajec. Pak jsem přišla na to, že množství vajec v receptech je míněno jako minimální množství. A že když vrazíte do buchty 7 vajec místo 4 (třeba na úkor tuku), nebo do palačinek či těsta dáte 4 vejce místo jednoho, vůůůbec nic se nestane, jen je to prostě lepší :)
Co s přebytky jablek?
Za mě sušit, sušit, sušit. S tím mám nejlepší zkušenost. Spirálový kráječ jablek ušetří spoustu práce a jsou vitamíny na celou zimu. Ale elektrické kruhové sušičky jsou na zlost, když chceme zpracovat opravdu velké přebytky. Proto jsem si zhotovila velké rošty - dřevěné rámy a vypnuté gázou, které umístím nad pec.
Další osvěčená varianta jsou kvašené limonády pro děti. Původně jsem dělala ke zužitkování jablečných šlupek (sušila jsem oloupané), ale teď dávám i celá jablka. Ani neomývám (protože na šlupkách jsou též přirozeně kvasinky. Do půlky uzavíratelné sklenice naliju vroucí vodu, sypnu dost cukru (aby vznikl hodně přeslazený "čaj") nechám vychladnout a naskládám jablka tak aby byly všechny ponořené. Sypnu sušené droždí, uzavřu vzduchotěsně a za den dva mám skvělou bublající limču plnou vitamínu pro děcka.
Pohádky
MARKO - liter.cz - pěkné autorské pohádky o věcech (hrnec a poklička, vysavač, auto,...).
hanele m. - liter.cz - pohádky o nosatém království - parádní pokračování Šípkové Růženky.
O pecce - liter.cz - vtipna pohadka o nafoukane pecce, ktera mela dobre jadro.